GREENPEACE

Årets julegave: Ingen julegave

I motsetning til hva store bedrifter vil at du skal tenke, så er faktisk det siste jordkloden trenger nå at vi kjøper flere unødvendige julegaver. La oss få en slutt på ødeleggende forbruksmønstre og masseproduksjon av varer som vi ikke trenger. Stå sammen med oss og ta et standpunkt for planeten og en grønnere fremtid. Si nei til unødvendige julegaver, og ja til en bærekraftig fremtid!
Gi et bidrag

Når du gir et bidrag sender vi et flott gavekort til din e-postadresse.

Visste du at

figure_trash
Tonnevis av klær og elektroniske artikler ender opp på fyllinger på grunn av vår bruk-og-kast-mentalitet. Hvert sekund blir en containerlast med tekstiler enten dumpet eller brent, og enorme mengder giftgasser slippes dermed ut i atmosfæren
figure_tshirt
Antall ganger man bruker et plagg har gått ned med 36 prosent de siste 15 årene.
figure_electronic
Hver dag selges omtrent fire millioner mobiltelefoner og 250 millioner datamaskiner. Gjennomsnittlig levetid på slike artikler er nå nede i bare to og et halvt år.
fr_page_bg2

Det er planeten vår og fremtidige generasjoner som må betale regningen

Hvert år sprenges tidligere forbruksrekorder når julehandelen setter inn for fullt. Bare i desember bruker hver og en av oss 11.100 kroner på julemat og julegaver. Til tross for at vi har en pågående klimakrise, lever vi som om vi hadde fire jordkloder til rådighet. Våre forbruksvaner overskrider på lang vei hva planeten kan tåle.

De nordiske landene står for et av verdens største klimaavtrykk. Våre årlige utslipp er beregnet til omtrent elleve tonn karbondioksid per innbygger. Ifølge Parisavtalen må utslippet senkes til 2,5 tonn per person hvis vi skal ha muligheten til å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 °C. Det anslås at forbruk står for 60 prosent av det totale utslippet av drivhusgasser. Ifølge FN går det med mer energi til klesindustrien alene, enn luftfarts- og skipsfartsnæringen til sammen.

Hvert år bruker næringslivet milliarder av kroner på reklame. Formålet er selvfølgelig at vi skal forbruke mer og mer, og se bort fra skremmende fakta om jordas tilstand. Bedriftene setter sin egen økonomiske fortjeneste høyere enn vår og planetens fremtid, og det er på tide at vi står sammen og sier et tydelig nei til overforbruk. Sammen har vi makt til å påvirke styresmakter og næringslivet til å lage et bedre regelverk slik at produksjonen blir mer etisk. Juletiden er det perfekte tidspunktet til å ta et klart standpunkt mot ødeleggende krefter.

Overforbruk fører ikke bare til global oppvarming, men har også negativ innvirkning på naturen og alt liv. Produksjon av engangsartikler bruker opp jordas ressurser, og det er fremtidige generasjoner som må betale for den stadig økende etterspørselen som karakteriserer den nåværende livsstilen vår.

- Ekstreme mengder av gårsdagens moteklær og elektroniske artikler ender opp på fyllinger på grunn av vår bruk-og-kast-mentalitet. Hvert sekund blir en containerlast med tekstiler enten dumpet eller brent, noe som fører til at en mengde giftgasser slippes ut i atmosfæren.
- Klesindustrien slipper ut nesten 20 prosent av det globale avløpsvannet, det i en tid hvor byer og land verden over lider av tørke og vannmangel.
- Under tekstilproduksjonen slippes farlige kjemikalier ut i vannet, også kjemikalier som vi allerede vet fører til kreft og hormonforstyrrelser. I de verste tilfellene slippes giftene ut i havet, og de ender dermed opp i vår næringskjede.
- Produkter som lages av tre og papir, som for eksempel papirposer, pizzaesker og engangstallerkener, bidrar til avskoging og ødeleggelse av skogenes økosystemer.

Forbruket vårt koster mye mer enn det som står på prislappen når vi handler. Det er planetens helse det gjelder. Det er fremtidige generasjoner og innbyggerne i verdens fattigste land som må betale regningen for vårt ekstremt høye forbruk.

Vi må begynne å leve på en bærekraftig måte, slik at vi ikke ødelegger økosystemer og bidrar til global oppvarming med livsstilen vår. Vi må endre vaner og forbruksmønstre slik at vi lever i tråd med hvor mye planeten tåler.

Det trengs en drastisk forandring i hvordan vi utnytter jordas ressurser. Politisk vilje må til for å skape endring, og vi som individer og forbrukere har makt til å påvirke beslutningstagere og næringslivet til å finne bærekraftige løsninger heller enn å bare jage profitt. I tillegg har vi også muligheten til å skape langvarig endring gjennom valgene vi tar i hverdagen vår.

Dette kan du gjøre for å minske ditt karbonavtrykk denne julen:

- Si nei til julegaver og andre unødvendige innkjøp
- Del og byttelån så mange ting som mulig
- Velg å handle brukt når du først handler
- Prøv en vegetarisk julemiddag
- Reis på en miljøvennlig måte, ta toget i stedet for å fly
- Velg kjøpestopp som nyttårsforsett - ha et lavt forbruk i 2020, og fortell det til venner og familie. Du kommer til å bli overrasket over hvor mye du lærer underveis.