GREENPEACE

Bli med om bord

I 50 år har Greenpeace vunnet seire for klima og miljø på alle kontinenter og verdenshav. Vi har avslørt miljøkriminalitet, utført banebrytende forskning, og presset noen av verdens mest forurensende selskaper til klimahandling. Støtten fra enkeltmennesker som deg lar oss fortsette arbeidet vårt med full kraft, nå som det gjelder som mest.
Bli månedlig giver

Du kan også sende sms med teksten GREENPEACE til 2474 for å gi 150 kroner i måneden.

Tre viktige grønne seire i Greenpeace-historien

GP012EI_High_res_small

1995: Kjempeseier i kampen mot dumping av avfall til sjøs

En av de mest kjente Greenpeace-aksjonene, okkupasjonen av oljeplattformen Brent Spar, fant sted i Nordsjøen i juni 1995. Aktivister okkuperte plattformen i over tre uker som del av en verdensomspennende kampanje mot Shells plan om å bli kvitt plattformen, inkludert 11 tonn olje, ved å dumpe den rett i havet. Kampanjen var vellykket, og Shell skrinla planene.
GP0203Y_CREDIT_Greenpeace_Simon Lim_small

2010: Greenpeace presser Nestlé til å slutte med regnskogødeleggelse

Det internasjonale selskapet Nestlé gikk med på å slutte å kjøpe palmeolje fra produsenter som raserer den indonesiske regnskogen. Avgjørelsen kom etter åtte uker med massivt press fra forbrukere i sosiale medier og gjennom ikkevoldelig protest utført av Greenpeace-aktivister i en global kampanje mot merkevaren Kit Kat.
Protest against State Aid to the Oil, Gas and Coal Industry in GermanyProtest gegen staatliche Corona-Hilfen für Öl-, Gas- und Kohleindustrie

2021: Historisk dom i klimarettssak mot Shell

En nederlandsk rett slo fast at Shell må redusere klimautslippene sine med 45 prosent innen 2030, sammenlignet med 2019-nivå. Dette er første gang et stort fossilselskap holdes ansvarlig for bidraget sitt til klimaendringene og pålegges å redusere utslipp. I Norge har Greenpeace og andre miljøorganisasjoner et klimasøksmål mot staten over oljeboring i Arktis.

Hvorfor skal du støtte Greenpeace?

Støtten din bidrar til det viktige arbeidet for verdens klima, hav og skog. Vi sier gjerne at 50-årsjubileet vårt ikke er noen fest. Det er en oppfordring til å brette opp ermene. De neste årene skal vi trekke på all lærdommen vi har opparbeidet oss gjennom alle disse årene.

På kort sikt skal vi påvirke den neste norske regjeringen til å ta klima og miljø på alvor. Vi skal jobbe for å beskytte verdens skoger, og styrke vernet av havet både i Norge og globalt.
Vi skal gjøre dette til forandringens tiår.

Fram mot 2030 jobber vi for at:

✅ Minst 30 prosent av land og hav har sterkt vern
✅ Globale klimagassutslipp er halvert
✅ Det skal bli slutt på overproduksjonen av engangsplast
✅ Alle nye olje- og gassprosjekter er stanset, og en strategi for å få slutt på bruken av fossile brensler er iverksatt
✅ Helse og natur prioriteres over profitt

Greenpeace er en uavhengig miljøorganisasjon. Vi mottar av prinsipp ikke støtte fra myndigheter, næringsliv eller politiske partier – arbeidet vårt er finansiert av vanlige folk som deg. Det betyr at vi står helt fritt til å konfrontere myndigheter og selskaper som er ansvarlige for miljø- og klimaødeleggelse.

JoinOurCrew_still1x1_1

Slik jobber vi

Vi undersøker og avslører

Gjennom undersøkelser avdekker vi hvem som er ansvarlig for miljøødeleggelser, og retter søkelys mot forhold somdysses ned. Vi bruker metoder som feltarbeid, satellittbilder, næringslivsanalyse og varslingsarbeid. Undersøkelsene våre gir oss harde fakta og bevisene vi trenger for å oppnå forandring. Undersøkelsene våre har blant annet bidratt til å få Royal Dutch Shell ut fra Arktis, få et forbud mot engelsk plastavfall i Malaysia, og bidratt til at et stort område i Arktis har forbud mot industrielt fiske.

Vi påvirker

Gjennom lobbyisme oppfordrer og overtaler vi verdens ledere til å ta stegene som trengs for å beskytte planeten. Vi forsikrer oss om at kravene våre blir hørt av politikere og næringslivsledere, og vi oppfordrer dem på det sterkeste til å sette forslagene våre ut i livet. I Norge har vi møter med politikere for å bygge støtte for kampanjene våre, bidra til rapporter og høringer, spre kunnskap og organisere arrangementer. Globalt har vi kampanjer for å påvirke internasjonale bestemmelser og miljøvernkonvensjoner slik at de kan bli så sterke og ambisiøse som mulig.

Vi aksjonerer

Greenpeace har en lang tradisjon for fredelige aksjoner. Med aksjonene våre ønsker vi gjerne å framprovosere handling fra de som sitter med makt og ansvar. Skipsflåten vår gjør det mulig for oss å observere og gå til aksjon mot miljøforbrytelser verden rundt, også på avsidesliggende steder som er vanskelige å nå. Flere av aksjonene våre har bidratt til å skape grønne lovendringer og vern av sårbare områder. Prinsippet om ikkevold og sikkerhet står sentralt i alle aksjonene våre.

Andre måter du kan bidra på